nienkevanmaris

19 december 2014 | Berlijn

In deze laatste decemberweken ben ik weer verwend met Europaweken. Ik heb mijn rooster open gelaten, want ik mag het woord senioriteit nog niet spellen en in december wordt er op senioriteit gepeild. En wat ik gekregen heb, is een Europaschema. 

Ik ben begonnen met een Barcelona op en neer en gisteren heb ik Glasgow op en neer gedaan en zijn we 's avonds laat aangekomen in Berlijn. We hebben pas om half 4 's middags Calling, dus we hebben best wel wat tijd om de stad in te gaan. Het is natuurlijk de tijd van de Kerstmarkten en bij mijn weten staat Duitsland daar om bekend, dus ik laat de toeristische standaardplekken van Berlijn voor wat ze zijn en ik ga na het ontbijt met 3 collega's naar de kerstmarkt op de Alexanderplatz. 

We lopen naar de kerstmarkt toe en het is inderdaad wat ik ervan verwacht: houten huisjes, met kneuterige kerstspulletjes. Één van mijn collega's is vorige week al hier geweest, dus zij weet al wat je waar kunt kopen. We komen dan ook terecht in een winkel met de meest bizarre en dure kerstballen die ik ooit in mijn leven gezien heb. Keurig op thema gesorteerd.

Ik ben op pad met mijn winterjas, handschoenen en muts (het is namelijk winter) en mijn collega is jaloers op mijn muts. We vinden toevallig vergelijkbare mutsen bij een standje, maar ze gaat er toch niet mee naar huis; ervan overtuigd dat hij haar niet zo goed staat als dat hij mij staat. Hoe erg we haar ook overtuigen dat het haar prachtig staat...
We kopen wel samen een witte kerstster, met licht erin. Ook leuk...

Op een gegeven moment is het tijd voor een drankje, dus we gaan naar een koffietentje. Ik bestel een warme chocolademelk met slagroom. Lekker hoor... Geeft zo'n heerlijk wintergevoel. 
Na de koffie lopen we richting de DM. Ik heb al van een collega gehoord dat we daar zeker een stopje moeten maken en dat je daar voor heel veel minder dan de prijzen in Nederland je vaste spullen kunt kopen. Om daar te komen, nemen we een shortcut door een soort Bijenkorf. Daar schieten we doorheen en ineens zie ik een witte wereldbol staan. Iets wat ik al een hele tijd wil hebben, zeker sinds ik ben gaan vliegen. In Tokyo heb ik ooit bijna voor veel te veel geld een maan gekocht, waarvan ik dacht dat het een witte wereldbol was. Maar dit keer is het echt een witte wereldbol, met zilveren landen. Die is echt prachtig voor in mijn huis. En de prijs is ook te doen. Dus ik kan hem niet laten staan en hij gaat mee. Al is dat natuurlijk helemaal niet een briljante aankoop, midden tijdens een Europaweek. Die doos past never nooit niet in mijn koffer. Nou ja, van later zorg... 

Daarna in de DM nog even allerlei ontzettend functionele spulletjes gekocht, die inderdaad een fractie kosten van wat het in Nederland kost. Wat een fijne winkel!!! Dit had ik eerder moeten weten. Misschien toch nog maar eens een omloopje Berlijn aanvragen? 
Daarna stoppen we ook nog even bij de TK Max, waar ik twee megaflessen hele goeie shampoo en conditioner koop voor heel weinig geld. Wat natuurlijk ook een briljante aankoop is, want het is ontzettend zwaar qua gewicht. Fijn in de koffer dus... 

Daarna lopen we echt terug naar het hotel. Op afstand zien we al dat er allemaal brandweer voor het hotel staat. Laten we hopen dat het niet op onze kamers is. Toevallig hebben we het er vanmorgen nog over gehad tijdens het ontbijt, dat je altijd je koffer dicht moet doen, want stèl dat er brand in een hotel is, kan het zijn dat door het hele hotel de sprinklerinstallatie aan gaat en dat dus alles dan kletsnat is, als je je koffer open laat staan.... Natuurlijk heb ik dat niet meteen in de praktijk gebracht en ik hoop nu dat ik daarmee de goden niet verzocht heb. Ik realiseer me ook dat mijn iPad ook nog gewoon in de kamer ligt en dat mijn uniform over de stoel hangt. Dat wordt dan dus non-working naar huis. Maar goed, zo'n vaart zal het vast allemaal niet lopen... 

Voordat we de schade gaan opnemen, maken we nog een klein stopje bij de sushi-tent om de hoek van het hotel. Daar halen we sushi-to-go. Het wordt vers bereid en we nemen het mee naar de hotelkamer. Waar uiteraard helemaal niets aan de hand is. De brandweer is al weer weg en er is niets te zien waarvoor ze gekomen zijn. Op de kamer is in ieder geval niets aan de hand. Alles is zoals ik het achtergelaten heb. Prima!!! 
De sushi blijkt geen bakje te hebben voor de sojasaus, maar gelukkig staat er een bordje op de tafel en dat werkt prima. Heerlijke lunch op de kamer, voordat we weer op pad moeten. Alle aankopen de koffer in, behalve de wereldbol, want dat past natuurlijk niet, dus die doos gaat apart mee. 

We vliegen terug naar Amsterdam en daarna moet ik door naar Newcastle. Omdat ik geen zin heb om die wereldbol mee te sjouwen, ga ik even langs bij de Autodienst en vraag ik of mijn wereldbol 2 daagjes daar mag logeren. Dat mag gelukkig, dus ik hoef niet op en neer te sjouwen met die doos. Die zie ik pas zondagochtend weer. 
Maar nu eerst nog naar Newcastle, waar ik met de laatste vlucht naartoe ga en dan over 30 uur met de eerste vlucht van zondagochtend weer eruit.